Kako odabrati teleskop

BUSHNELL i TASCO

Teleskop je optički instrument koji se koristi za promatranje udaljenih objekata, obično na noćnom nebu.

Tipovi teleskopa:

Refraktor - Optički sustav koji koristi niz staklenih leća da bi refraktirao svjetlost koja dolazi od udaljenog objekta tako da se može fokusirati u jednu točku i povećati pomoću okulara. Popularizirao ga je Galilej u 17. st. te se ponekad naziva i Galilejev refraktor. Pogodni su za promatranje i zemaljskih i nebeskih pojava.

Reflektor - Optički sustav u reflektoru koristi primarno ogledalo za refleksiju svjetlosti koja dolazi od udaljenog objekta tako da se može fokusirati u jednu točku i povećati pomoću okulara. Popularizirao ga je Sir Isaac Newton u 17.st. te se ponekad naziva i Newtonov reflektor.

Pojmovi


Barlowa leća
- pomoćna leća koja pojačava snagu za određeni faktor. Npr. 2x barlow udvostručuje povećanje teleskopa.

Uspravljujuća leća - leća koja se koristi kod refraktorskih teleskopa kad se promatraju objekti na zemlji da bi se ispravila izvrnuta slika koju prikazuju astronomski teleskopi.

Finderscope - dodatak većini astronomskih teleskopa. Manje je snage s većim vidnim poljem te omogućava korisniku da brže locira objekt koji se tada proučava visokopovećavajućim glavnim teleskopom. Postoje dva tipa teleskopa za pronalaženje, optički i crvena točka.

Žarišna duljina - izmjereni put koji svjetlost prolazi u optičkom sustavu (duljina cijevi). Obično je izražena u milimetrima.

Kotač za fokusiranje - kontrolira zupčanike sustava za fokusiranje. Omogućava precizno pomicanje okulara za dobivanje oštre slike.

Veličina leće objektiva (Apertura) - drugi broj u izrazu (100×114mm) je promjer leće objektiva ili zrcala. Apertura je direktno povezana s time koliko će slika biti svijetla i razlučivošću teleskopa. Što je leća objektiva veća, to bolje. Veličina leće objektiva teleskopa, ili apertura, ograničava iznos snage koja se može efektivno iskoristiti. Kako raste povećanje objekta, svjetloća slike se smanjuje jer se svjetlost skupljena teleskopom rasporeÄ‘uje po većoj površini. Apertura takoÄ‘er ograničava jasnoću slike pri velikom povećanju. Kad se poveća iznad preporučene vrijednosti slika postaje mutna.

Povećanje (snaga) - U izrazu 100×114mm prvi broj je povećanje ili snaga teleskopa. Kod teleskopa s oznakom 100×114mm objekt promatranja čini se 100 puta bližim nego promatran golim okom. Povećanje teleskopa određuje se dijeljenjem njegove žarišne daljine sa žarišnom daljinom okulara. Npr. teleskop žarišne daljine 500mm s okularom žarišne daljine 5mm povećava objekte 100×. Stoga teleskop može omogućiti gotovo bilo koje željeno povećanje, ovisno o okularu koji se koristi. Obzirom da je većina nebeskih objekata prilično velika, veliko povećanje nije nužno. Potrebniji je teleskop koji sakuplja puno svjetlosti kako bi objekti bili svjetliji i oštriji. Povećanje snage teleskopa doprinosi i njegovoj veličini jer s porastom snage teleskopa povećava se i leća objektiva.

Penta Mirror tehnologija - Sustav zrcala koji vrši korekciju lijevo-desno za gledanje zvijezda. Time je znatno olakšano pronalaženje objekata i snalaženje u svemiru.

Razlučivost - Razlučivost ili definicija je svojstvo teleskopa da razlikuje detalje i pritom zadrži jasnoću slike.